Болить 1 зуб від солодкого- що робити
- Болять зуби від солодкого
- Зуб з клиноподібним дефектом теж заболить від солодкого
- Гіпоплазія - причина чутливості при вживанні солодкого
- Лікування гіперестезії в стоматології
- Чому болить зуб від солодкого після пломбування
- Найбільш шкідливі солодощі
Болять зуби від солодкого
Коли болить зуб, це неприємно, а якщо біль різка і гостра, та ще й несподівано «вдарила» під час чаювання з улюбленими цукерками, - це турбує подвійно.
Така реакція (коли зуб болить від солодкого), в стоматології називається гіперестезією або підвищеною чутливістю.
Причому якщо хворобливе відчуття виникає від торта, а не гарячої кави, це вже друга стадія гиперестезії.
На першій зуб реагує тільки на гаряче і холодне, іноді - на кислі продукти.
Розбираємося, як позбутися від цієї «напасті», щоб:
- більше не турбував біль в зубі після солодкого;
- улюблена їжа доставляла виключно задоволення, а не приносила настільки неприємні сюрпризи.
Фото. Чутливість емалі на солодке.
Вся справа в тому, як влаштований зуб, у нього є:
- внутрішня частина - пульпа, в якій захований згусток нервів;
- зовнішня оболонка (пористий дентин);
- захисний шар (емаль).
Поки будь-які продукти - від солоного і кислого до солодкого - контактують тільки зовнішнім шаром, зуб на них ніяк не реагує.
Але варто їм наблизитися до нервових закінчень, і з'являється реакція.
Таким чином, причина у того, що зуб дає про себе знати при вживанні солодкого, всього одна - порушений захисний шар, активатори реакцій якимось чином проникають через емаль.
А що саме не так з найтвердішою тканиною в організмі людини, яка захищає зуб, потрібно розбиратися.
Сам процес (реакція при вживанні солодкого) виглядає так:
- активатор (в даному випадку це цукор) проникає через мікротріщини в дентин, закупорюючи його пори;
- рідина, яка знаходиться в порах дентину, приходить в рух, створюючи тиск на пульпу;
- нерв в пульпі реагує на тиск - з'являється біль (або неприємні відчуття).
Зуб з клиноподібним дефектом теж заболить від солодкого
Клиноподібний дефект зубів - некаріозних уражень, при якому зубна поверхня зовні в приясневій частині поступово оголюється (зішліфовується).
На емалі з'являється невелика щербинка, яка з часом розростається в неглибоку порожнину стрілчастої (клиноподібної) форми (звідси і назва).
Причиною може стати як запалення м'яких тканин, так і травма, ендокринні порушення в організмі і т. д.
Чому болять зуби від солодкого в даному випадку:
- зуб у кромки ясен покритий більш тонким захисним шаром, який швидко зішліфовувати, відкриваючи шлях подразника в канальці дентину;
- нерв, який реагує при вживанні солодкого, знаходиться максимально близько від пришийкової зони;
- в утвореній щербинці дуже швидко збираються бактерії, які прискорюють руйнування тканин.
Фото. Приклад клиноподібного дефекту на зубах.
Гіпоплазія - причина чутливості при вживанні солодкого
Гіпоплазія емалі - стан, при якому порушена якість або бракує кількості емалі, що захищає зуб.
Розвивається захворювання з різних причин:
- ушкодження зачатка ще до того, як постійний зуб змінить молочний;
- порушення обміну речовин (в тому числі, до речі, через надмірне споживання солодкого);
- інфекційні захворювання, перенесені в дитинстві;
- авітаміноз (в першу чергу, дефіцит кальцію);
- прийом антибіотиків і т. д.
Хвороба зустрічається на 10% молочних зубків і діагностується в різному ступені у 20-30% дорослих людей з постійним прикусом.
Гіпоплазію потрібно лікувати не тільки тому, що через неї болить зуб від того чи іншого солодкого продукту, але і щоб уникнути серйозних патологій порожнини рота.
Вражений зуб змінює форму, колір, стає більш вразливим до будь-яких руйнівних факторів.
Лікування гіперестезії в стоматології
На перший погляд, короткострокова біль при споживанні солодкого, якщо зуб зовні цілий і не доставляє неприємностей в решті часу, не здається такою вже проблемою.
Насправді це не так, будь-яка зубна біль - це не просто тимчасове явище, а сигнал: таким чином зуб повідомляє, що з ним щось не так.
І проблема зовсім не в тому, скільки солодкого їсть людина (хоча переборщувати з ним теж не варто, звичайно), а в тому, чому цукор викликає неприємні реакції.
Щоб з'ясувати відповідь на останнє запитання, і потрібно йти до лікаря - досвідчений стоматолог проведе діагностику, визначить причину дискомфорту і усуне її:
- запломбує зуб, якщо це карієс;
- вилікує запалення м'яких тканин;
- складе програму лікування гіпоплазії;
- призначить комплекс процедур ремінералізації і зміцнення, якщо емаль вражена ерозією;
- порекомендує метод протезування, якщо власна емаль вже зруйнована і не може захищати зуб.
Фото. Лікар стоматолог терапевт Єрмілова А.А. під час роботи, стоматологія Люмі-Дент.
Чому болить зуб від солодкого після пломбування
У деяких випадках після пломбування зуб може залишатися чутливим ще 3-5 днів.
Справа в тому, що при постановці пломби, для її кращого зчеплення, лікар обробляє частину зуба спеціальною складовою з кислотою.
Це робить емаль на час ще більш пористою і проникною для подразників.
Однак мінерали з слини за кілька днів закривають всі пори, і проблема йде назовсім.
Якщо ж хворобливість зберігається довше 3-5 днів, це ознака лікарської помилки:
- каріозна порожнина погано оброблена;
- пломба неутрамбована, всередині залишилися порожнечі;
- порожнина закрита пломбувальним матеріалом не герметично;
- під пломбою розвивається нове запалення.
У всіх випадках зуб треба переліковувати, інакше хворобливість від солодкого швидко перетворитися в борошно з постійним зубним болем.
Найбільш шкідливі солодощі
Від якого солодкого краще відмовитися (або хоча б скоротити кількість), щоб розірвати це коло:
- від ірисок через їх липкості (забиваючись в міжзубні проміжки, вони надовго залишаються в роті і не змиваються водою);
- газованих напоїв (особливо дуже солодких);
- жувальних цукерок;
- тягучої карамелі і нуги;
- вафель;
- кукурудзяних пластівців і паличок (як і іриски, вони, розм'якшуючись, налипають на зуб, довго залишаючись в міжзубних просторах);
- льодяників (тут відразу 2 негативних ефекти - механічне пошкодження і створення патогенної мікрофлори);
- желе (в ньому висока концентрація лимонної кислоти).
Окремо варто сказати і про корисні сухофрукти - чорнослив, курага, родзинки.
Від них шанувальникам солодкого, звичайно, відмовлятися не обов'язково, але зловживати ними теж не варто, щоб не розболівся зуб.
Будучи липкими, навіть ці лікувальні продукти можуть призвести до того, в зуб проникне карієс (разом з бактеріями, які люблять сухофрукти не менше ласунів).
Фото. Лікар стоматолог терапевт Новицький В.В. з пацієнткою.
А ще йому потрібно показуватися хоча б 2 рази в рік і щорічно проводити професійну чистку (видаляти зубний наліт і камінь).
І тоді ні ви, ні ваша дитина точно не дізнаєтеся, як це, коли болять зуби від солодкого.
Запишіться на безкоштовну консультацію!
Лікар стоматолог-терапевт